Dirigent

Hannes Vanlancker   
 
Hannes Vanlancker startte zijn muziekstudies in het JMA Pro Musica Tielt bij Gilbert Hinnekint en Joris Bouckaert. Later studeerde hij piano en hoorn aan de Academie voor Muziek en Woord te Tielt. In de zomervakanties van 2003 tot 2005 volgde hij compositiestages bij Wim Henderickx en Diederik Glorieux (Musica, Neerpelt).

Hannes behaalde zijn bachelor muziektheorie en master muziekpedagogie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Tijdens die opleiding volgde hij ook compositie bij Wim Henderickx en HaFaBra-directie bij Dirk De Caluwé, Steven Verhaert en Jan Hadermann. In 2013 behaalde hij ook z’n masterdiploma HaFaBra-directie.

Zijn compositie ‘Trots’ voor blazersensemble kreeg een plaats in de finale van de compositiewedstrijd ‘Op weg naar het nieuwjaarsconcert 2006’, van het Nederlands Blazersensemble, in samenwerking met VARA. ‘Trots’ werd uitgevoerd in concertzalen in Oisterwijk, Tilburg en Utrecht.

Hannes werd door VerDi genomineerd voor Jonge Componist van het Jaar 2006 en in 2008 werd hij laureaat van de VerDi keurmerk compositiewedstrijd met zijn werk ‘Mijn Droom’ voor dwarsfluit. — In juli 2006 kreeg hij de opdracht van Stad Tielt om 2 werken te schrijven in samenwerking met choreograaf Filip Van Hulle voor het muziek- en dansproject ‘Amuzans’ dat plaatsvond in oktober 2006. Zijn werk ‘In het park’ voor bariton en piano in première in opdracht van Lions Club Tielt (2010).

Hij was als componist/coach verbonden aan kindertheaterproducties voor het Spinrag muziekfestival Kortrijk (2010 en 2012). Tijdens zijn studies aan het conservatorium droeg hij ‘Fragments’ voor harmonieorkest op aan zijn docenten, vrouw en zoon (2010). Het werk werd gecreëerd door het Harmonieorkest van de Conservatorium te Antwerpen. ‘Sinfonietta no. 1’ (2014) werd gecomponeerd voor Concertharmonie Crescendo Bissegem en dirigent Alain Verhoeven. 

Naast het componeren was Hannes dirigent van jeugdharmonie The Young Ones, Tielt, Roeselaars Jeugdensemble, Concertharmonie Crescendo Bissegem, Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden Hooglede-Gits en assistent-dirigent bij Koninklijk Koor en Orkest Zanglust Tielt. Vorig jaar werd hij geselecteerd om deel te nemen aan de ‘Life Long Learning International Conductors Course’ in Den Haag, een 4-daagse masterclass met Jan Cober en Alex Schillings als topcoaches. Sinds 2016 is hij dirigent bij Concordia Kunst naar Vermogen Moorsele en sinds november 2017 ook bij het Wevelgems Harmonieorkest Concordia. 
 
Hij is ook lid van de stuurgroep orkest Vlamo West-Vlaanderen, een adviesorgaan voor de Raad van Bestuur van Vlamo West-Vlaanderen.

Hannes is beroepshalve docent muziek in de leerroutes werkplekleren en afstandsonderwijs aan de VIVES hogeschool en muziekgraveur voor uitgeverij Hal Leonard MGB.